Hvordan ses forskellene  

 

 

I følgende afsnit vil jeg gennemgå følgende enmer:

 

 • Skivetyper
 • Visere
 • Lumineringsmateriale
 • Lynetteindlæg
 • Serienumre og typebetegnelser

 

Informationerne i nedenstående afsnit skal ses om en begynderguide som kun tager fat i de mest overordnede forskelle da der bl.a. på skiver kan være mange små finurlige varianter med f.eks. delvist manglede tekst eller delvist ændrede tekst farver
 

 

 

 

 

 

Gilt skive m/Chapter ring

 

Gilt betyder "Gylden skrift"

 

Teksten er under opbygning.

 

Husk:

 

Lakovertrukket

 

Hvordan skiverne forventes at være standmæssigt.

 

Forskel occ og scoc "service dial".

 

Forkel på Radium skiverne, underline og

Exclamation dot tritium.

 

Relume og redone problematik.

 

"Condition is King" contra mere sjælden med serviceparts. 

 

 

 

 

Gilt skive

 

Fra først i 1960´erne til ca. år 1967 blev Rolex ure lavet med gilt dial uden Chapter Ring. Dette skive layout er det som, med meget små ændringer, også findes i dag.

 

Denne type skive kan også ligesom ovenfor, være plettet, fremstå mat og/eller have krakeleringer i lummineringen. Der findes stadig eksemklarer som er næsten fejlfri. Disse er dog lidt dyere, men efter min mening værd at gå efter.

 

Skiverne findes kun med tritium "SWISS T -< 25" på skiven. Denne skivetype kan oftes også være relumed og redome. Mit råd er igen her, at du altid skal finde et ur der er så originalt som muligt da dette er langt mere samlerværdigt. 

 

 

 

Mat skive

 

Fra ca. år 1968 blev gilt dials erstattet af de matte skiver. Matte skiver findes kun med tritium "SWISS - T < 25". Hvis der findes en mat skive med lumminova er denne relumed. Disse skal man efter min mening holde sig fra.

 

De matte skiver kan oftes, ligesom ved gilt dials, være angrebet at pletter eller krakelinger i lummineringen. Jeg vil anbefale at finde et ur med perfekt skive, da disse ure stadig rimeligt let kan findes uden den helt store merpris.

 

Visse modeller er væsentligt dyre med mat skive end blank skive. Så det er vigtigt at sikre sig at serienummeret max. ca. 8,7 mio. stemmer overnes med årgangen hvor urene stadig blev leveret med de matte skiver.

 

 

 

 

Blank skive

 

Fra ca. år 1985 blev den blanke skivetypen som ses til højre på billedet lanceret at Rolex. Skiven er op til ca. år 1998 med tritum og fra ca. år 1998 med lumminova.

 

Skiven kan genkendes ved sin blanke overflade og timemarkeringerne der er omkranset af hvidguldsmarkeringer.

 

Efter min mening er urene med blanke skiver med tritium mere samlerværdige end dem med lumminova. Skal du dog kunne se klokken om natten er lumminova skiven dog eneste mulig-hed da tritium skriverne fra denne årgang næsten ikke lyser mere.

 

Urene med blanke skiver kendes ved påskriften "SWISS - T > 25" for tritum og "SWISS" (98-99) eller "SWISS MADE" for lumminova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Visere

 
Mercedes Gilt
 • Guldfarvede radium eller tritium

 

Mercedes Alm.
 • Sølvfarvede Radium, tritium eller Luminova

 

GMT Hånd
 • Lille viser med radium og tritium
 • Stor viser med tritium og luminova

 

På GMT urene før ca. år 1967-68 er det vigtigt at den lille GMT viser er tilstedet da denne ikke er helt billig at finde seperat mere. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lummineringsmateriale

 

Radium
 • Lyser stadig. Der står Swiss på Skiven, fordi den var lavet i Schweiz
 • Lyset kan somregel kun ses i mørke
 • Lyser ligemeget om den bliver påvirket af lys eller ej. 

 

Tritium 
 • Lyser ikke/lyser svagt (”Exclamation dot”, ”underline”, ”T Swiss T < 25” eller ”Swiss – T > 25” på skiven)
 • Tidlige tritium skiver lyser stadig svagt i kort hvis de bliver påvirket af kraftigt lys. Dette kan somregel ses i dagslys. 

 

Luminova
 • Lyser kraftigt ved lys påvirkning (Swiss eller ”Swiss made” på skiven)
 • Lyset som det ses på billledet er meget grønligt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Thick Font og thin Font lynette indlæg

 

På øverste billede til højre ses et Fat font indlæg og på nederste billed et thin font. Et fat font indlæg genkendes på de tykkere tal heraf navnet.

 

Der findes ca. 5 forskellige typer fat font indlæg hvor nogle af typer er mere udtalte end andre. Hvis du er i tvivl vil det som regel være et thin font indlæg.

 

Thin font indlæg kan stadig købes originalt som reservedele hos din Rolex forhandler til alle modeller tilbage til først i år 1960´erne. De koster 440 kr. fra nye, så lad være med at købe disse brugt, da de oftes hos brugt for-handlere er dyere.

 

Fra før først i 1980érne vil jeg sige uret bør have et fat font indlæg før det kan siges at være helt originalt. Et fat font indlæg med tritium perle kan let koste op imod et par tusind kroner. Disse bliver svære og svære at finde, så hvis du leder efter et vintage rolex vil jeg anbefale dig, at finde et med et originalt fat font indlæg og tritium perle fra straten af.

 

Selve tritiumperlerne kan som det ses på billederne have forskellige patineringer. Jeg mener ikke det øger værdien om uret har patineret tritium perle frem for en ikke patineret perle. Det er vigtigere at den passer til skivens farve og lummineringsmateriale. D.v.s hvis uret har en tritium skive skal perlen også være tritium.

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bakelit og Stål GMT 24h lynette indlæg
 
Til højre ses et originalt bakelit indælg til en 6542 GMT. Bakelitlynetten til denne model havde selv-lysende radioaktive tal. I dag er denne lynette uhyggeligt sjælden da alle disse indlæg på vejne af Rolex blev tilbagekladt først i 1960´erne pga. strålingsfare.
 
Disse inlæg blev typisk udskiftet stål indlæg som vi kender dem på bl.a. 1675 og 16750 modellerne.
 
Stål indlægene findes både i Pepsi udgave. helt Sort og Mørkblå.  Mørkblå indlæg er dog meget sjældne.
 
Ligesom på lynetterne er de ældre original stål-indlæg på GMT med fat font, mens de nyere er med thin font. Dette ses bedst på 6 og 18 tallet på lynetterne.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tritum og luminova perle
 
På øverste billede til højre ses en ikke patineret tritium perle. Den eneste måde jeg kan genkende en ikke patineret tritium perle i forhold til en lumi-nova perle er at holde dem op mod en lyskilde.
 
Tritium perlen kan godt lyse men dette vil kun være kortvarrigt, hvor imod luminova vil lyse meget længe.
 
Den patinerede perle ligesom på det ses på nederste billede er let nok at se, da luminova aldrig ændre farve.
 
Det er på de gamle ure vigtigt at checke dette da et indlæg med tritium perle let kan koste kr. ca. 1.500,- hvis du efterfølgende vil have fat i en. 

 

 

 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Typebetegnelse og Serienummer 
 
På øverste billede til højre ses et billed af en typebetegnelse på en 1680 submariner. Øverst over 1680 står der rigtigt REGISTRED DESIGN og nederst typen på uret 1680.
 
Indtil først i 1960´erne stod Typebetegnelse øverst og REGISTRED DESIGN nederst. 
 
På alle ure skal urets typebetegnelse stå. Type betegnelsen står ved urskivens kl. 12, mens serienummeret skal stå ved urskivens kl. 6.
Typebetegnelsen på kassen skal passe til den type som uret fremstår i. Dette gælder også på indersiden af baglåget på uret. Hvis ikke typebetegnelses- og kasseummeret passer sammen er der noget galt. 
 
På nederste billede til højre ses et billed af et serienummer 2701359 på den samme 1680 submariner. Øverst over 2701359 står der rigtigt STAINLESS STEEL. 
 
Indtil først i 1960´erne stod Serienummeret øverst og STAINLESS STEEL nederst. 
 
På nogle vintage Rolex modeller op til midt i 1970´erne står serienummeret også inde i bagkssen på uret. Her er det vigtigt at numrene stemmer overens.
 
 
 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

Dette er en privat hjemmeside som ikke er relateret til Rolex S.A. på nogen måde.

 

Betegnelser såsom Rolex, Submariner og Sea-dweller er alle registrerede varemærke som tilhører Rolex S.A.

 

Alle billeder på hjemmesiden er mine egne, hvis ikke andet er anført. 

 

PÅ ovenstående side er hovedparten af billederne lånt af Ralf Eichmann fra vintage-watches-international med hans egen godkendelse.

 

Hverken link til denne hjemmeside eller hjemmesidens billeder eller indhold må bruges kommercielt, uden min tilladelse

 

Subcentral.dk © 2011